הוצאות אחרות
7/7/2013
איפה נרשמות הוצאות השכר בדוח רווח והפסד? מהן הוצאות אחרות תפעוליות ומהן הוצאות אחרות לא תפעוליות? והאם החברות מפרטות מהן בעצם ההוצאות האחרות?
הסיווג של הוצאות בדוח רווח והפסד אמור להיות פשוט – במידה וההוצאה קשורה לעלות המוצר/ שרות היא נרשמת בסעיף עלות המכר; אם ההוצאה קשורה לפעילות השוטפת של הפירמה, היא מוצגת בהוצאות התפעוליות ואז יש לסווג ברזולוציה עמוקה יותר תחת הוצאות הנהלה וכלליות או הוצאות מכירה ושיווק או הוצאות מו"פ שמרכיבות את ההוצאות התפעוליות. אם ההוצאה לא תפעולית, וזה יכול להיות למשל - הוצאות מימון, הוצאות מימון, הן מוצגות במקום מיוחד בדוחות הכספיים (מתחת לרווח התפעולי/ רווח מפעולות).
ואם כך, אז איפה רושמים את הוצאות השכר?
ובכן, זה תלוי בסוג העובדים – אם מדובר על הוצאות שכר של עובדי ייצור (שמייצרים את המוצר) אז הוצאת השכר (בגין המוצרים שנמכרים) תרשם בעלות המכר; אבל אם מדובר בעובדי מטה (הנהלה, מזכירות, חשבות וכו'), אזי השכר של עובדים אלו ירשם בסעיף הוצאות הנהלה וכלליות. באופן דומה, הוצאות השכר של אנשי המכירות ירשמו בסעיף השיווק והמכירות שבהוצאות התפעוליות. כלומר, ישנן מצבים שסוג מסוים של הוצאה (כמו הוצאות שכר כאמור) מתפצל למספר סעיפים של הוצאות בדוחות הכספיים.
אבל, יש גם הוצאות שלא ניתן לייחס אותן לסעיפים המפורטים. מדובר בהוצאות שונות/ הוצאות אחרות שאי אפשר להכניס אותם תחת הכותרות של עלות מכר, או הוצאות הנהלה וכלליות, הוצאות מכירה ושיווק וכו'. במצב כזה, ומסתבר שיש הרבה מאוד מצבים כאלו, החשבונאות מרחיבה את הסעיפים הסטנדרטים ומכילה, במידת הצורך, סעיפים שמקלים על הצגת הדוחות. כבר בעידן הקודם, כשהחשבונאות המקומית שלטה בדוחות (ב=2008 החברות הנסחרות אימצו באופן מלאי את התקינה הבינלאומית), החשבונאות יצרה סעיף סל של הוצאות אחרות שמשמעותו היתה הוצאות/ הפסדים (וזה יכל להיות גם הכנסות/ רווחים) שנוצרו תוך כדי הפעילות העסקית השוטפת של הפירמה, אבל הן אינן קשורות לעסקים עצמם. אלו הן לרוב הוצאות חד פעמיות, לא תפעוליות שבתקינה המקומית סווגו
מתחת לרווח התפעולי/ רווח מפעולות, וזה מאחר שהרציונל היה שאם לא מדובר בהוצאות תפעוליות אין הגיון בכך שהם ישפיעו על הרווח התפעולי (הצגה במסגרת ההוצאות התפעוליות היתה משפילה על הרווח התפעולי/ רווח מפעולות).
המעבר לתקינה הבינלאומית שינה את ההצגה. ההוצאות האחרות (וזה כאמור יכול להיות גם הכנסות) מוצגות, לרוב כחלק מההוצאות התפעוליות. זו השיטה החשבונאית החדשה, והיא גורמת לכך שהרווח התפעולי/ רווח מפעולות חוטא למטרה, הוא כבר לא רווח תפעולי כלכלי, הוא מלוכלך בהוצאות/ הכנסות אחרות. את הפגם הזה, מנסים לתקן בכמה אופנים – ראשית, חלק גדול מהחברות מכניס להצגת הדוחות סעיף רשות – רווח תפעולי לפני הכנסות/ הוצאות אחרות כאשר הרווח הזה, למרות ששמו אומר אחרת, הוא הרווח התפעולי האמיתי – הרווח לפני אירועים חד פעמיים/ רווחים או הפסדים חד פעמיים. שנית, החברות נוטות לחלק את מרכיבי ההוצאות האחרות לשניים – הוצאות אחרות תפעוליות והוצאות אחרות שאינן תפעוליות – זה לא טריוויאלי, זה לא פשוט לקבוע אם מדובר בהוצאה תפעולית או לא, כשמעבר לכך, מדובר בשליטה של הנהלת החברה על ההצגה של סעיף זה – מי שקובע למשל, אם רווח הון ממכירת רכוש קבוע הוא רווח אחר תפעולי או לא זאת הנהלת החברה.
בפועל, נדיר למצוא הוצאות (הכנסות) אחרות שיש להן זיקה מלאה לתפעול השוטף והן מתמשכות, כאלו שאכן צריך להתייחס אליהן באופן מלא כתפעוליות – הרוב המוחלט של ההוצאות/ הכנסות בסעיף הזה אמרות להיות מנוטרלות כדי להגיע לרווח התפעולי. חלק מהחברות כאמור נותן את המידע, אצל חלק אחר צריך פשוט לחשב.
האחרות האלו הן שונות במהות מהסעיפים התפעוליים האחרים. כלומר, בעוד שבהוצאות התפעוליות מפורטות הוצאות שכר, הוצאות שכר דירה, הוצאות פרסום, הוצאות שגרמו ליצירת ההכנסות בתקופה המדווחת, ההוצאות האחרות לרוב לא ממש קשורות למהלך העסקים הרגיל (רווחי הון, הפסדי הון, הפסד משפטי, רווחי/ הפסדי שערוך). אלא שיש גם הוצאות אחרות מסוג אחר, שבמהות הן כן קשורות להוצאות התפעוליות, הן כן חלק מההוצאות בתקופה שגרמו ליצירת הכנסות, ובכל זאת הן מקבלות את הכותרת הוצאות אחרות. ההכוונה להוצאות אחרות שנכללות בדוח רווח והפסד בתוך ההוצאות התפעוליות – הוצאות הנהלה וכלליות, הוצאות שיווק ומכירה. בדוח רווח והפסד עצמו, מפורטים כאמור ההוצאות התפעוליות – הנהלה וכלליות, מכירה ושיווק (ולעיתים גם הוצאות מו"פ); כל ההוצאות התפעוליות תחת ההנהלה וכלליות והמכירה ושיווק מוצגות במספר אחד , אבל המספר הזה, מסתבר כולל בעצמו הוצאות אחרות;
כלומר, לשם המחשה – תחת סעף הוצאות הנהלה וכלליות בסך 100 מיליון שקל, יש שורה ארוכה של הוצאות תפעוליות – הוצאות שכר, הוצאות שכר דירה, הוצאות פחת והפחתות, חובות מסופקים, וגם – הוצאות אחרות. הפעם, ההוצאות האלו (האחרות) הן אחרות ליתר הסעיפים המפורטים שמרכיבים את ההוצאות הנהלה וכלליות, הן לא אחרות להוצאות ההנהלה וכלליות (הן חלק מהן).
הבעיה הגדולה בסעיף האחרות מהסוג הזה, היא בעיית הגילוי – החברות הנסחרות לא צריכות לדווח על ההוצאות האחרות האלו במסגרת הדוחות הרבעוניים. רק בדוחות השנתיים המפורטים יותר, מקבלים קוראי הדוחות מושג על מה שיש בפנים, בתוך ההוצאות התפעוליות, במסגרת הביאורים לדוחות שמפרטים את ההרכב הכולל של כל סוגי ההוצאות. אז, הם מקבלים גם מושג על כמה הוצאות אחרות יש במסגרת ההנהלה וכלליות ובמסגרת הוצאות השיווק והמכירה. אבל, זה עדיין לא פותר את הבעיה במלואה. אז מה אם אנחנו יודעים כמה אחרות נרשמו בביאורים? הבעיה רק מתחזקת אם מדובר בהוצאות אחרות משמעותיות ומסתבר שזה המצב אצל הרבה חברות. הבעיה מתחזקת כי למרות שאנחנו יודעים שיש אחרות, אנחנו לא יודעים מה יש בפנים, אנחנו לא יכולים לנתח את המגמות בסעיף זה (שלרוב מורכב ממספר של הוצאות שלא קשורות ביניהן) ולא יכולים להעריך אם הן יחזרו בתקופות הבאות או לא, וזאת להבדיל מהוצאות סטנדרטיות שניתן לאתר את המגמה בהן ולקבוע אם ההוצאה בשנה מסוימת מייצגת או לא.
עדכונים נוספים