ההוצאות האחרות של אסם
7/13/2013
איזה הוצאות לא מקבלות הסבר בביאורים? מה היקף ההוצאות האלו באסם ולמה זה מקשה על ניתוח המגמות בפירמה?
בדרך למטה מהשורה העליונה שבדוח רווח והפסד לשורה התחתונה, נתקלים במקרים רבים בסעיפים מיוחדים, חריגים, לא ברורים, כאלו שמעוותים את התוצאות לתקופה – הכנסות חד פעמיות, הכנסות אחרות, רווחים מרכישה בהזדמנות, רווח משערוך של אופציה, הפסד משערוך ועוד. ברוב המקרים (אבל, יש הרבה חריגים) הסעיפים האלו מרוכזים בסעיף שנקרא הוצאות אחרות (או הכנסות אחרות), אם כי, כאשר מדובר בסעיף שעומד בפני עצמו מבחינת ההיקף הכספי, הוא עשוי להופיע בנפרד. הרישום הזה של הסעיף או הסעיפים האלו הוא אמנם תקין חשבונאית,
אבל הסעיפים האלו הופכים את הדוח רווח והפסד לפחות רלבנטי להבנת הפעילות עצמה ופחות רלבנטי לאיתור מגמות ארוכות טווח בדוחות ולהערכת הביצועים בעתיד. רוצים לדעת מה הסעיפים התפעוליים, השוטפים, שהם הבסיס להכנת תחזית קדימה? תנטרלו את החריגות האלו, תאתרו את המספרים המייצגים בדוחות הכספיים.
החריגות האלו מתנקזות לאחרות, אבל יש גם, כפי שהוצג בפעם הקודמת, הוצאות אחרות לאחרות. כזכור, יש הוצאות אחרות שמפורטות בדוחות הכספיים עצמם – הוצאות אחרות תפעוליות והוצאות אחרות שאינן תפעוליות; ההוצאות האלו שונות באבחנה – האם הן קשורות לתפעול השוטף של העסק – כן או לא? ובפועל, כמו במקרים רבים (ואפילו בכל המקרים), אין אמת מוחלטת. האבחנה הזו משפיע גם על ההצגה – הוצאות אחרות תפעוליות נרשמות במסגרת ההוצאות התפעוליות; הוצאות אחרות שאינן תפעוליות נרשמות מתחת לרווח התפעולי. בפועל, הרבה פעמים הוצאות לכאורה תפעוליות אינן ממש הוצאות תפעוליות מייצגות ומתמשכות.
הסוג הנוסף של ההוצאות האחרות הוא ההוצאות האחרות המוחבאות – הוצאות אחרות שלא תגלו אותם בדוח רווח והפסד, אלא רק בביאורים לדוחות השנתיים; הוצאות אחרות שהם במהות חלק מההוצאות התפעוליות (נכללות בהנהלה וכלליות או מכירה ושיווק, או הוצאות מו"פ), ובכל זאת, הן מוצגות בנפרד במסגרת הביאורים תחת הכותרת אחרות. יש הבדל עקרוני בין האחרות האלו שהן בפרוש תפעוליות וניתן לייחסם לקבוצות ההוצאות (הנהלה וכלליות/ מכירה ושיווק/ מו"פ) לבין האחרות שמוצגות בדוח רווח והפסד כסעיף נפרד, והן לרוב חד פעמיות, לא מתמשכות, כאלו שצריך לנטרל כדי להגיע לרווח תפעולי מייצג. נכון, זה מבלבל, הבלבול חוגג גם בדוחות עצמם, בפרקטיקה יש אימוץ והתייחסות שונה בין משרדים שונים, אבל ברוב החברות מפרידים בין שני סוגי האחרות האלו – לכאלו שלא ניתן להגדירם תחת הנהלה וכלליות, מכירה ושיווק או מו"פ וכאלו שהן כן חלק מההוצאות האלו. ככה זה גם מופיע בדוחות של חברת אסם. אבל, את זה אי אפשר לזהות בדוחת הרבעוניים, אלא רק בדוחות השנתיים שמספרים על הרכב ההוצאות התפעוליות, לרבות ההוצאות האחרות.
הדוח רווח והפסד של אסם ברבעון הראשון נראה מאוד ברור - מכירות, עלות מכירות, הוצאות תפעוליות, רווח תפעולי, מימון, מיסים, רווח נקי לבעלי המניות. לכאורה, החברה משתמשת בשפה מאוד רהוטה, אין שום סעיף עילג, גם ההוצאות האחרות שבדוח הן בסכום יחסית קטן. אבל מאחורי הדוחות מסתתרים להם סעיפים שאמנם כתובים בחשבונאות אבל רחוקים מלהיות רהוטים.
הוצאות ההנהלה וכלליות והוצאות המכירה ושיווק של אסם עמוסים בהוצאות אחרות. לא תראו את זה כאמור בדוחות הרבעון הראשון, בדוחות הרבעוניים אין מידע בביאורים על הרכבי ההוצאות התפעוליות (הוצאות הנהלה וכלליות והוצאות מכירה ושיווק), תראו זאת, רק בדוחות השנתיים, שם, באחד מהביאורים האחרונים מפרטת החברה את הרכבי ההוצאות, ושם, מופיעות הוצאות אחרות במסגרת ההוצאות התפעוליות (בנפרד להוצאות הנהלה וכלליות ובנפרד להוצאות המכירה ושיווק).
נתחיל בהוצאות ההנהלה וכלליות. בשנת 2012 הסתכמו ההוצאות האלו בסך של 283 מיליון שקל. בביאור לדוחות מתברר שרוב הסכום בהנהלה וכלליות הוא הוצאות שכר ונלוות – כ-156 מיליון שקל, וההוצאה השנייה בגודלה היא הוצאות אחרות בסך של 73 מיליון שקל. חוץ מזה יש גם, פחת והפחתות (כ-44 מיליון שקל) וסכומים נמוכים של אחזקת מבנים וחובות מסופקים. המספרים האלו מעידים שההוצאות האחרות במסגרת ההנהלה וכלליות הן מאוד משמעותיות, מדובר על נתח של 26% מההוצאות הנהלה וכלליות, נתח שלא מוסבר ולא מפורט. ניתן להניח שמדובר במכלול של הוצאות הנהלה וכלליות קטנות שרוכזו תחת סעיף אחד, אבל למה לא לפרט יותר, למה לא לקבץ לתתי קבוצות במסגרת ההנהלה וכלליות. בהצגה הנוכחית קשה מאוד (בלתי אפשרי למעשה) לנתח את הסעיף הזה ולגזור ממנו מגמה, ורואים זאת גם בהסתמך על נתוני העבר. בשנת 2011 הסתכמו ההוצאות האחרות ב-79 מיליון שקל ובשנת 2012 ב-69 מיליון שקל – זו לא המגמה של הוצאות ההנהלה וכלליות בכלל, זו גם לא המגמה של הוצאות השכר בסעיף זה.
ונעבור להוצאות המכירה ושיווק. סעיף משמעותי יותר בדוחות של אסם. ההוצאות האלו בשנת 2012 הסתכמו ב-886 מיליון שקל, מתוכם הסעיף המרכזי – הוצאות שכר ונלוות בסך של 309 מיליון שקל, הוצאות פרסום וקידום מכירות בסך של 224 מיליון שקל והוצאות אחרות בסך של 123 מיליון שקל. גם כאן, האחרות מהוות מרכיב משמעותי מסך ההוצאות – 14%, והן אף עולות על סעיפים כמו הוצאות רכב והובלה (103 מיליון שקל) ועמלות (93 מיליון שקל). גם כאן, נראה שמדובר באוסף של הוצאות שונות אחת מהשנייה שהתחברו יחדיו לכותרת – אחרות, וגם כאן, באין הסבר ופרוט לא ניתן כמובן לנתח את הסעיף ואת המגמה בו. בפועל, בזמן שההוצאות מכירה ושיווק נותרו פחות או יותר יציבות, האחרות בתוך ההוצאות מכירה ושיווק דווקא עלו בלמעלה מ=20% (בשנת 2011 הסתכמו ב-116 מיליון שקל ובשנת 2010 ב-97 מיליון שקל).
בסה"כ מוחבאים בביאורים הוצאות אחרות בסך של 196 מיליון שקל שאין להם זכר בדוח רווח והפסד עצמו (המצחיק הוא שדווקא ההוצאות האחרות שמופיעות בדוח רווח והפסד מקבלות ברובן הסברים בביאורים, אם כי בכל מקרה מדובר בסכום נמוך), והסכום הזה משמעותי גם ברמת כל הדוח רווח והפסד. אסם מכרה ב 2012 ב 4.1 מיליארד שקל והרוויחה 357 מיליון שקל, ומכאן שעל הוצאות שמהוות כ-5% מההכנסות וכמחצית מהרווח אין לה בעצם פרוט מלא.
עדכונים נוספים