אבלון מחקרים 

אבלון מחקרים בע"מ מתמחה במחקר וניתוח  של דוחות כספיים ובהערכות שווי של חברות ועסקים. לחברה  מומחיות יישומית, רבת שנים, בתחום החשבונאות, ניתוח הדוחות והערכות השווי, והכרה מעמיקה עם כללי התקינה החשבונאית הבינלאומית (IFRS) והאמריקאית (US GAAP).

כמו
 כן, מספקת, החברה, שירותי ייעוץ כלכלי ועסקי מגוונים לשורה של חברות, עסקים ופרטיים, בתחומים שונים לרבות בחינת כדאיות השקעה, בניית תקציב ותזרים שוטף, תוך כדי מעקב אחרי התוצאות בפועל מול התקציב; אופטימיזציה בלקחית מימון לרבות משכנתאות ועוד 

 

ההכנסות הנדחות של זינגה

11/7/2012
איך זינגה רושמת הכנסות, מה מבטא סעיף ההכנסות הנדחות בדוחות זינגה , מה זה בוקינגס ומדוע זה כה חשוב?
ההכרה בהכנסה היתה ותמיד תהיה עניין אקוטי בדוחות הכספיים. השאלות – מתי מכירים בהכנסה? בכמה מכירים? מהם התנאים להכרה בהכנסה? הן הבסיס להכנת דוח רווח והפסד, ויש לכך השלכות כמובן גם על הדוחות האחרים. ככלל, הכנסה נרשמת בדוח רווח והפסד כאשר העסקה הושלמה, כאשר הרוכש קיבל ואישר את השרות/ מוצר, וכאשר יש ביטחון לגבי  התשלום עבור השרות/ מוצר. זאת המעטפת, אבל כל ענף והייחוד שלו, כל ענף ושיטת ההכרה בהכנסה שלו. הנה ענף מעניין במיוחד – משחקים וירטואליים; ליתר דיוק משחקים וירטואליים ברשתות חברתיות. בענף הזה, שבראשו ניצבת, זינגה (ZNGA ) המודל העסקי מבוסס על משחקים שמוצעים לגולשים בחינם, אבל בשלב מסוים, כדי להתקדם במשחק צריך שירותים/ כלים נוספים וזה כבר עולה כסף. הגולש רוכש את השדרוג המסוים  למשך תקופה מסוימת וחברת המשחקים, זינגה, לצורך העניין, מכירה בהכנסות על פני זמן. לדוגמה – הגולש נכנס למשחק הרשת פארמוויל של זינגה ומקבל שם  חלקות אדמה. אבל הוא , מן הסתם, רוצה קצת יותר אקשן – לבנות בתים, להכשיר את הקרקע, לקצור את היבול וכו'. את כל התוספות האלו הוא קונה, ואם נניח שהוא משלם 10 דולר על הרכישות שישמשו   אותו על פני שנה, אז נשאלת השאלה איך ה=10 דולר האלו מתבטאים בדוחות של זינגה?

ובכן, זינגה מכירה ב=10 דולר על פני תקופת השימוש במוצר/ שירות, כלומר במשך שנה. הגדרנו כאן את השנה כנתון, בפועל זה לא כך. השחקן רוכש זכות שימוש בפריט מסוים, ולא ברור למשך כמה זמן הוא ישתמש בפריט וישחק במשחק. במצב כזה, זינגה מאריכה את אורך החיים הממוצע של פריט כזה, ובמילים אחרות מעריכה את משך הזמן שהשחקן ישתמש בפריט הזה על בסיס המידע שקיים אצלה (מידע היסטורי באותו המשחק או במשחקים דומים) , וברגע שנתון זה תלוי באומדנים של הנהלת החברה, אזי להנהלה יש שליטה על רישום ההכנסות השוטפות. אם למשל ההנהלה תחליט שאורך החיים של הפריט הוא חצי שנה ולא שנה אזי ההכרה בהכנסה תהיה מהירה יותר. אבל, נחזור לדוגמה הסטנדרטית. זינגה מוכרת שירות/ מוצר ב=10 דולר;. מדי רבעון היא תכיר ב=2.5 דולר.

ביום העסקה היא רושמת מחויבות כלפי הלקוח/ גולש שרכש שירותים/ שדרוגים בסך של 10 דולר; המחויבות הזאת נקראת בשפה החשבונאית הכנסות נדחות, וזה כנראה הסעיף הכי קריטי בדוחות של זינגה. הסעיף הזה מבטא מחויבות כלפי הלקוחות לאספקת שירותים/ מוצרים במשך תקופה מסוימת, מעין סוג של צבר הזמנות שיתממש על פני זמן; זינגה, מכירה בעסקה שבדוגמה בהכנסות נדחות של 10 דולר מיד בעת העסקה (נניח שב=1 בינואר), אך כבר ברבעון הראשון היא מכירה בחלק היחסי של השימוש – 2.5 דולר, ואז נותרה לה מחויבות כלפי השחקנים לאספקת שירותים/ מוצרים בסך 7.5 דולר  וזה יופיע במאזן בסוף הרבעון הראשון במסגרת ההתחייבויות כהכנסות נדחות של 7.5 דולר. התהליך הזה ממשיך לרבעון הבא – ברבעון השני שוב תכיר זינגה בהכנסות של 2.5 דולר, והפעם בסוף הרבעון תהיה לה מחויבות (הכנסות נדחות) במאזן בסך 5 דולר, והתהליך הזה נמשך עוד שני רבעונים.

ומהדוגמה למציאות – שורת ההכנסות של זינגה גדלה באופן עקבי  בשנת 2011 ועד הרבעון השני של 2012 ואז – ברבעון השלישי נרשמה ירידה בהכנסות לעומת רבעון קודם. ההכנסות ברבעון זה הסתכמו ב=316.6 מיליון דולר, רוב ההכנסות (כ=90%) הגיעו ממשחקיים אונליין , היתר הכנסות מפרסום. ההכנסות ממשחקים, ברובן,  הן על פי השיטה שהוזכרה – הכרה שוטפת על פני השימוש בשירות/מוצר.  ברבעון המקביל הסתכמו ההכנסות ב=306.8  מיליון דולר, וברבעון הקודם הסתכמו ההכנסות ב=332.5 מיליון דולר.  את הירידה הזו בהכנסות אולי היה ניתן להעריך דרך ההכנסות הנדחות וגם דרך נתון מחוץ לדוחות הכספיים שמספקת זינגה - bookings . הבוקינגס הוא למעשה ההכנסות בהנחה שההכרה בהכנסה הייתה מיידית ולא מתפרסת על פני התקופה. ואיך מחשבים את הבוקינגס? ובכן, הבוקינגס מורכב מההכנסות בתקופה (ההכנסות ברבעון) והשינוי בהכנסות הנדחות (ההבדל בין יתרת הסגירה של ההכנסות  הנדחות ליתרת הפתיחה), שכן בהנחה שאין דבר כזה הכנסות נדחות הרי הן מוכרות מיד, אזי הגידול בהכנסות הנדחות מיד מתורגם להכנסות בתקופה.  ולהמחשה – נניח שההכנסות החשבונאיות בתקופה הן 10 מיליון דולר וההכנסות הנדחות בתחילת תקופה 1 מיליון דולר ובסוף תקופה 3 מיליון דולר, אם היינו מאמצים גישה שמיד מכירים בהכנסות אזי ההכנסות הנדחות בתחילת תקופה (1 מיליון דולר) היו נרשמות בתקופה הקודמת, ואילו ההכנסות הנדחות בסוף התקופה (3 מיליון דולר) לא היו, בשלב הראשון,  3 מיליון דולר אלא 2 מיליון דולר (כי 1 מיליון כבר נרשם בתקופה הקודמת), והסכום עצמו לא היה במסגרת הכנסות נדחות אלא הכנסות (זה הרי מוכר מיד), כך ההכנסות ברבעון היו מסתכמות ב=12 מיליון דולר – 10 מיליון דולר הכנסות שוטפות ועוד 2 מיליון דלר (השינוי בהכנסות הנדחות).

וכשזינגה עושה את החישוב החשוב הזה מקבלים (ראו טבלה) על פני זמן כמה מגמות – ראשית, הבוקינגס שבתקופות קודמות (2009-2010 ) היה משמעותית גבוה מההכנסות, ירד ביחס להכנסות והוא בסדר גודל של ההכנסות עצמן.  וכן, שהבוקינגס אבסולוטית ירד על פני זמן בשעה שההכנסות עלו. במילים פשוטות וכצפוי – הבוקינגס מבטא את הכיוון של ההכנסות החשבונאיות בהמשך.
 
 
מאמרים נוספים